Problemi trgovaca u Banjoj Luci: Zatvoreno 359 radnji

Bez autora
Aug 08 2011

Na području Banje Luke od početka ove godine zatvoreno je 359 radnji od toga 122 trgovine, 78 ugostiteljskih objekata te 42 zanatske radnje, dok su u istom periodu odobrenje za rad dobile 372 radnje. Na osnovu evidencije koju vodi Odjeljenje za privredu tokom prošle godine izdato je 746 odobrenja za rad dok je za taj period za 658 obveznika utvrđen prestanak rada. Najviše su zatvarane trgovinske radnje i to čak njih 260 a ovaj trend prisutan je i u 2011. godini. Problemi trgovaca već duže vrijeme se gomilaju što je direktno prouzrokovalo zatvaranje većeg broja trgovinskih radnji. Razlog za ovakvo stanje na terenu je otvaranje velikih stranih centara koje je poremetilo tržište stvorivši ogromnu konkurenciju. Poslije toga uslijedila je fiskalizacija i ograničenja marže a samim tim je povećan i broj obaveza. Ekonomska kriza također je veliki razlog koji je smanjio kupovnu moć potrošača.

Problemi trgovaca u Banjoj Luci: Zatvoreno 359 radnjiNa području Banje Luke od početka ove godine zatvoreno je 359 radnji od toga 122 trgovine, 78 ugostiteljskih objekata te 42 zanatske radnje, dok su u istom periodu odobrenje za rad dobile 372 radnje.

- Na osnovu evidencije koju vodi Odjeljenje za privredu tokom prošle godine izdato je 746 odobrenja za rad dok je za taj period za 658 obveznika utvrđen prestanak rada. Najviše su zatvarane trgovinske radnje i to čak njih 260 a ovaj trend prisutan je i u 2011. godini, kazao je portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić, prenose agencije.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banja Luka Bogdan Marjanović je istakao da se problemi trgovaca već duže vrijeme gomilaju što je direktno prouzrokovalo zatvaranje većeg broja trgovinskih radnji.

- Razlog za ovakvo stanje na terenu je otvaranje velikih stranih centara koje je poremetilo tržište stvorivši ogromnu konkurenciju. Poslije toga uslijedila je fiskalizacija i ograničenja marže a samim tim je povećan i broj obaveza, rekao je Marjanović dodavši da je ekonomska kriza također veliki razlog koji je smanjio kupovnu moć potrošača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik